Покани

От тука започва България 2019

П Р А В И Л А

за   провеждане на традиционен поход, „От тука започва България”- 13-14 април 2019 година – гр. Шумен

 

І.ЦЕЛ И ЗАДАЧИ

Националният пешеходен поход “Оттук започва България” се провежда традиционно в чест на празника на жените 8-ми март с преминаване на исторически, културни и  природни забележителности в Шуменския регион. Целта е да се популяризира пешеходния туризъм и да се утвърдят навиците за активен отдих сред природата и здравословен начин на живот. Тази година походът се посвещава на 1338 г. от създаването на Българската държава, 38 годишнина на паметник „Създатели на българската държава” и 117 годишнина на ТД “Мадарски конник” – Шумен.

  1. II. МЯСТО И ВРЕМЕ

През настоящата година ще се проведе в района на с. Веселиново, Веселиновски водопад „Скока”, https://pateka.im/562-veselinovski-vodopad-skoka-veselinovo , с домакинството на ТД „Мадарски конник”, гр. Шумен, в два дни, при следната програма:

13.04. 19 г./   събота /– основна част от проявата

До 10.00 часа – пристигане и посрещане на участниците на паркинга на път № 73,  до чешмата отдясно на пътя в западния край на с. Веселиново / посока към Южна Б-я/ .  Поход по маршрут: чешмата, водопади Голям и Малък Скок, пещерата, скалния феномен Софрата, поляната с масички и барбекю до реката. Обяд и кратка почивка- 13:00- 13:45 ч. Пътят е около 7 км в едната посока, денивелация +170 м. Връщане в  обратна посока по същия  маршрут до изходно положение- паркинга.  Отпътуване за мястото за настаняване- хотел Шумен. Участниците, които не се включват в похода, изчакват на място на паркинга или в с.Веселиново, или правят по-кратък поход само до Големия скок- 4 км. Настаняване в хотел Шумен- след 14:00 ч.

16:30ч.- 17:30 ч.- придвижване до мястото за настаняване и вечеря.

17:30ч.- 19:00 ч.- почивка и подготовка за вечерта.

19:00- 24:00ч.- тържествената среща- вечеря с музика и танци в механата на хотела.

Вечерята включва: салата селска, скара- пилешка пържола от бут / или кебапче, кюфте и шишче , с гарнитура, пърленка, безалкохолно, десерт- паста.

15.04.18 г. /  неделя / по желание на участниците /при 10+ желаещи/:

– 09:30- поход до скален феномен Момата, Кочовски скални манастири- отиване и връщане- около 5 часа. Сборно място- 09:30 ч. пред фабрика „Шуменско пиво”,

– или:  пътуване и разглеждане на забележителностите на Шумен- РИМ, къщи- музеи на П. Волов, Панчо Владигеров, Лайош Кошут, Добри Войников, Шуменска крепост, Плиска, Мадара, Преслав- по желание на участниците.

III. ПРАВО НА УЧАСТИЕ, НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

Поканени са всички туристически дружества, индивидуални туристи- жени и мъже.

Участниците в похода да представят на ръководството на похода следните документи:

1 .Декларация за участие в проявата на собствена отговорност, която се попълва на място.

2.Заявка за участие в похода /по образец/- трябва да се подаде до 09 април 2019 година , като се укаже броя на участниците и колко от тях ще нощуват в хотела на email: a_filipov@abv.bg,  както и на GSM 0896 688 543 / Мтел/– кратък 8543 /БТС/- Ангел Филипов-председател на ТД”Мадарски конник” или с писмо на адрес – гр. Шумен 9700,  ул. Хр. Ботев 15 за ТД Мадарски конник.

Моля да се обадите на посочените имейл или телефон с предварителна информация за участие – до 31.03.2019 г.

ІV. ЕКИПИРОВКА И СЪОРАЖЕНИЕ

Всеки участник в похода трябва да бъде снабден със стандартна пролетна екипировка, храна за обяд и вода. В хотела има механа, която предлага скара, супи, салати и аламинути.

  1. V. МАТЕРИАЛНИ УСЛОВИЯ

ТД ”Мадарски конник” поема организационните разходи за подготовката и провеждането на проявата. Всички останали разходи за транспорт, храна и нощувка са за сметка на самите участници.

Цената за участие с една нощувка в хотел Шумен и тържествена вечеря е 39  лева. Участниците, които не нощуват в хотела, плащат само за вечеря  – 21 лв.

Линк към сайта на РИМ Шумен:  https://museum-shumen.eu